Γιατί να χρησιμοποιήσω μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτου


μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Πρακτικές συμβουλές για την αγορά μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων

Η αγορά μεταχειρισμένων ή «πράσινων» ανταλλακτικών μπορεί να εξοικονομήσει τεράστια χρηματικά ποσά, καθώς και να αποφέρει περιβαλλοντικά οφέλη όπως περιγράψαμε σε άλλο άρθρο μας. Αλλά θυμηθείτε, αυτά τα εξαρτήματα είναι μεταχειρισμένα, επομένως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να είναι σε κατάσταση “σαν καινούργια”. Ωστόσο, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, κατά την παράδοση, η κατάστασή τους θα πρέπει να είναι όπως περιγράφεται.

Ως εκ τούτου, τα εξαρτήματα που πωλούνται ως “δοκιμασμένα” θα πρέπει να αναμένεται να λειτουργούν σωστά, ενώ αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για εκείνα που πωλούνται ως μη ελεγμένα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα “μη ελεγμένα” ανταλλακτικά πωλούνται ως “ελαττωματικά” ή για “ανταλλακτικά ή επισκευή” (π.χ. εάν αφαιρεθούν από ένα παραδοσιακό DIY ή επιλεγμένο ανταλλακτικό) και δεν θα είναι επιλέξιμα για αντικατάσταση ή εγγύηση. επιστροφή χρημάτων (αν και η πίστωση μπορεί να προσφερθεί). Ωστόσο, όλοι οι αξιόπιστοι κατασκευαστές ρυμουλκούμενων προσφέρουν εγγύηση για τα τελικά εξαρτήματα.

Οι αποσυναρμολογητές οχημάτων συνήθως δεν έχουν τρόπο να ελέγξουν τα χιλιόμετρα των οχημάτων που παραλαμβάνουν – συνήθως δεν έχουν ιστορικό σέρβις ή πιστοποιητικό MOT, επομένως θα βασίζονται στα χιλιόμετρα που εμφανίζονται στο οδόμετρο.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι:
Ο πελάτης έχει αγοράσει το λάθος ανταλλακτικό, συχνά επειδή ζήτησε το λάθος πράγμα ή δεν παρείχε αρκετές πληροφορίες. Οι κύριες πληροφορίες που πρέπει να παρέχετε είναι η μάρκα, το μοντέλο, ο αριθμός κυκλοφορίας, ο τύπος καυσίμου (ντίζελ/βενζίνη), ο τύπος κιβωτίου ταχυτήτων (χειροκίνητο/αυτόματο) και ο αριθμός ανταλλακτικού.

Όταν αγοράζετε κινητήρες, καθορίστε τον κωδικό κινητήρα (όχι τον αριθμό κινητήρα). Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε προβλήματα είναι να δώσετε τον αριθμό πινακίδας του οχήματός σας στον ναυαγό. Πολλοί ειδικοί αποσυναρμολόγησης έχουν ήδη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων αριθμού ανταλλακτικών και αναζήτησης ανταλλακτικών, επομένως αυτό θα τους επιτρέψει συνήθως να βρουν το σωστό ανταλλακτικό για το όχημά σας.

Το ανταλλακτικό δεν “θεραπεύει” το πρόβλημα με το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, ένας κινητήρας μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση, αλλά όταν εγκατασταθεί ένας κινητήρας αντικατάστασης, εμφανίζεται ξανά το ίδιο πρόβλημα. Καλά παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν όταν ένας κινητήρας υπερθερμαίνεται λόγω προβλήματος του συστήματος ψύξης ή χάνει λάδι λόγω ελαττωματικού τούρμπο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι λογικό να περιμένουμε από την εταιρεία διάλυσης να προμηθεύσει άλλο κινητήρα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ο πελάτης να κατανοήσει τι προκάλεσε το πρόβλημα στο όχημά του και να επιλυθεί πριν χρησιμοποιηθεί το ανταλλακτικό.


Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που ελήφθησαν δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε έναν κινητήρα, στις περισσότερες περιπτώσεις ο κινητήρας που παραδίδεται δεν θα περιλαμβάνει μίζα, εναλλάκτη, αντλία A/C, αντλία υδραυλικού τιμονιού ή turbo. Μερικές φορές δεν θα περιλαμβάνει την πολλαπλή εισαγωγής ή εξαγωγής ή ακόμα και τα μπεκ. Μην υποθέτετε ότι θα σας παρασχεθούν, οπότε αν τα χρειάζεστε πρέπει να ρωτήσετε.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την παραγγελία και την τοποθέτηση «μεταχειρισμένων» κινητήρων (για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω). Προσοχή λοιπόν στα ακόλουθα σημεία:
Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε εξαρχής τον λόγο που ο κινητήρας απέτυχε και ότι οι λόγοι αντιμετωπίζονται κατά την τοποθέτηση της αντικατάστασης.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε παραγγείλει τον σωστό κινητήρα για το όχημά σας (σωστός κωδικός κινητήρα, τύπος καυσίμου, ισχύς κ.λπ.)

Οι περισσότεροι μεταχειρισμένοι κινητήρες θα έρχονται χωρίς λάδι – πρέπει να βάλετε νέο λάδι (του σωστού τύπου) πριν το ξεκινήσετε.
Ομοίως, πολλοί κινητήρες δεν θα περιέχουν φίλτρο λαδιού, και ακόμα κι αν το περιέχουν, πολλοί αποσυναρμολογητές ορίζουν ότι πρέπει να εγκατασταθεί ένα νέο φίλτρο
Να τοποθετείτε πάντα έναν νέο ιμάντα χρονισμού/εκκεντροφόρου όταν τοποθετείτε μεταχειρισμένο κινητήρα. Εάν αυτό δεν γίνει και η ζώνη αποτύχει, τότε θα ακυρώσετε οποιαδήποτε εγγύηση. Βεβαιωθείτε ότι η νέα ζώνη έχει «μετρηθεί» σωστά – αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα.

Τέλος, εάν κάτι πάει στραβά με το παραδοθέν ανταλλακτικό, τότε είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον προμηθευτή το συντομότερο δυνατό, να παραμείνετε ευγενικοί και να λάβετε τις συμβουλές του. Εντός λογικής, οι περισσότεροι αξιόπιστοι αποσυναρμολογητές θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων εδώ.